top of page
Yazarın fotoğrafıAnıl Turpçu

Zayıf Bağışıklığın 5 Belirtisi ve Hemen Güçlendirmek için 7 Öneri

Çok sık soğuk algınlığına veya diğer enfeksiyonlara yakalanıyorsan, 8 saatlik iyi bir uykudan sonra bile yorgun hissediyorsan veya benzer birçok semptomu sürekli yaşıyorsan bu zayıf bağışıklık sisteminin sinyalleri olabilir.



Bağışıklık sistemin nasıl çalışır?

Bağışıklık sisteminin asıl amacı vücudunu dışarıdan gelen virüsler, bakteriler veya diğer patojenlere karşı korumak ve seni sağlıklı tutmaktır.

Bağışıklık sisteminin iki ana bölümü bulunur. Bunlardan biri doğuştan gelen bağışıklık, diğeri ise kazanılmış bağışıklık. Kazanılmış bağışıklıkta farklı antijenlere maruz kaldıkça, bağışıklık sistemin bunları hatırlar ve sonraki sefer için hazırlıklı olur.


Zayıf bir bağışıklık sistemine ne sebep olur?

Bağışıklık sistemimiz kompleks bir yapıya sahiptir ve birçok bileşen bu alanda birlikte çalışır. Her iki bağışıklık bölümü de vücudun güvenlik görevlileri olan beyaz kan hücrelerinden faydalanır. Beyaz kan hücrelerinin de farklı türleri vardır fakat hepsi vücudun enfeksiyon ile savaşmasına yardım eder. Doğru çalışmadıkları zaman hastalıklara zemin hazırlanmış olur.

Eğer beyaz kan hücreleri antijenlere fazla tepki gösterirse, vücutta tehlikeli derecede artan inflamasyona sebep olur ve bu durum alerjiler gibi kronik rahatsızlıklara sebep olur. Bazen bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelerine bile saldırmaya başlar, buna da OTOİMMUN – BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ HASTALIKLARI denir (Tip1 diyabet, Romatoid Artrit, MS, Crohn Hastalığı, Tiroid, Fibromiyalji başta olmak üzere yaklaşık 100 farklı bağışıklık sistemi hastalığı bulunur). Bazı durumlarda bağışıklık yetersizliğine sebep olan hastalıklar kaynaklı zayıf bağışıklık sistemi ortaya çıkabileceği gibi, basitçe yaşlanmak da bu sistemin zayıflamasına sebep olur. Yaşam tarzımız da bağışıklık sistemimizin ne kadar iyi çalıştığını etkileyebilir.


Amerikalı Parsley Health kliniğinden Dr. Gabriella Safdieh Bağışıklık sisteminin %70’inin bağırsakta yer aldığını ve bu sebeple bağırsak mikrobiyomunu sağlıklı tutmanın önemini vurguluyor. Eğer sağlıklı bir mikrobiyotanız yoksa bağışıklık sisteminiz risk altındadır diye ekliyor.


İşlenmiş gıdalarla beslenmek mikrobiyotamız içerisindeki kötü bakterilerin sayısını arttırken faydalı bakterilerin azalmasına sebep olur(disbiyosis). Bu durum bağırsak duvarının geçirgenliğini arttırır ve toksinlerin bağırsak duvarından kanınıza sızmasına, sonrasında ise bağışıklığın yetersiz çalışmasına sebep olur.


Kaygı, Endişe ve Stres ise bağışıklığımızı farklı şekillerde etkiler. Stres zayıf beslenme seçimlerine sebep olur. Beyaz kan hücresi üretiminin azalmasına sebep olur. Uyku kalitesini etkileyen hormon dengesizliklerine yol açar (melatonin&seratonin). Bağışıklık sisteminizin gücünü kazandığı kaliteli uyku zamanlarından mahrum bırakır.


Zayıf Bağışıklık Sisteminin 5 Belirtisi

  • Sürekli enfeksiyon kapmak ve geç iyileşmek

  • Genelde şişkinlik, gaz, besin alerjileri gibi disbiyosis belirtisi sindirim sorunları yaşamak

  • Kuru cilt, egzama gibi enflamasyon göstergesi cilt sorunları yaşamak

  • Ne yaparsanız yapın kilo verememek

  • Sürekli yorgun kalkmak ve beyin sisi

Bağışıklığını güçlendirmek için 7 Öneri

  • İnflamasyona sebep olan işlenmiş gıdalar, rafine şeker, süt ürünleri gibi gıdalardan uzaklaşmak ve yerine kaliteli protein, sağlıklı yağlar, meyve ve sebzeleri, fermente gıdaları eklemek

  • Gıdalarınıza inflamasyonu azaltan taze maydonoz, kişniş, sarımsak, zencefil, zerdeçal gibi baharatları eklemek

  • Kronik uykusuzluğun inflamasyonu tetiklediğini düşünerek iyi uyumak

  • Stresi azaltmaya ve uyku kaliteni arttırmaya yardımcı olduğu bilinen Egzersizi hayatına eklemek

  • Alkolü kısıtlamak

  • Sigaradan uzaklaşmak

  • Meditasyon, mindfulness, egzersiz veya sevdiğin şeylere vakit ayırarak Stresini yönetebilmek

Bugün sağlığın için önemli bir şey yap ve bağışıklığını güçlendirmek için sen de bir adım at.


Kaynak: Parsley Health Kliniği, Jennifer Rainer Marquez, Medikal olarak onaylanmış makalesi, 22 Aralık 2020

58 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Bu web sitesinde yer alan tüm içerikler, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, tıbbi ya da medikal görüş olarak kabul edilemeyeceği gibi,

herhangi bir rahatsızlığın tedavisine yönelik de değildir.

Herhangi bir rahatsızlığın giderilmesi için doktor ve/veya ilgili konularda tıbbi uzman görüşü alınmalıdır.

bottom of page