top of page
Yazarın fotoğrafıAnıl Turpçu

Tarım Zehirleri Pestisitler ve Sağlığımıza Etkileri

Güncelleme tarihi: 8 Nis 2021

Son dönemde biraz daha bilinirlik kazanan, konuşulan bir konu olmaya başladı Pestisitler. Tarım ilacı diye anlatılan ama aslında "tarım zehri" olduğunu çoğu insanın bilmediği, hayatımızın her alanına sızmış olan zararlı kimyasallar.

Pestisitler aslında tarım ilacı diye bahsedilen fakat ilaçla ilgisi olmayan TARIM ZEHİRLERİDİR.

Pestisitler (tarım zehirleri) tarımsal üretimde kullanılan toksik etkili kimyasal maddelerdir. İşlevlerine göre farklı isimler alır ve çeşitli sınıflara ayrılır.

Dünya genelinde yaklaşık 1000 civarında, Türkiye’de ise yaklaşık 340 civarında pestisit etken maddesi kullanılıyor. Pestisitlerin kendisi kadar, içinde yer alan bazı kimyasal maddeler de toksik etkili olabiliyor.


Rakamlarla Dünya’da ve Türkiye’de Pestisit Kullanımı

  • Dünyada yılda 3 milyon ton civarında pestisit kullanılıyor.

  • Türkiye’deki pestisit kullanımı ise 2018 yılı için 59 bin ton olarak tahmin ediliyor.

  • Türkiye’de 1979 yılı ile 2018 yılları arasında pestisit kullanımı yedi kat artış gösterdi.

  • Toplam pestisit miktarının üçte biri Antalya (%10,1), Manisa (%9), Adana, (%5,7), Mersin (%5,7) ve Aydın’da (%5,7) kullanılıyor.

Çare değil, sorun yaratıyor

  • Pestisit kullanımı tarımsal üretimde yaşanan sorunları çözmekten çok derinleştiriyor. Tarımsal ürünlere zarar veren ot ve böceklerin pestisitlere karşı direnç geliştirmesine neden oluyor.

  • Zararlılarla beslenen, çok sayıda faydalı canlı türünün zarar görmesine, biyolojik çeşitliliğin azalmasına, toprağın ve su varlıklarının kirlenmesine, gıda ürünlerinde pestisit kalıntılara yol açıyor.

  • Çin’de, hükümet tarafından yayınlanan yeni araştırmalara göre, 26 milyon hektar tarım arazisi pestisitler ve diğer kirleticilerden kaynaklı orta ve üst düzeyde kontaminasyona (bulaşma) uğradı. Bu nedenle tarıma elverişli arazilerin %20’si, tarım yapılamaz hâle geldi.

Sağlığımıza Etkileri

  • Pestisitler gıdalarda kalıntı bırakır. Kalıntılı ürünlerin yenmesi, alınan zehrin dozuna bağlı olarak akut ya da kronik, çeşitli sağlık zararlarına yol açar.

  • İnsanlarda kısırlık, üreme sağlığı bozukluları, hormonal sistemde ve sinir sisteminde bozulmalar ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.

  • Epidemiyolojik ve moleküler çalışmalar, tarımsal, ticari, ev ve bahçe uygulamalarında kullanılan pestisitlerin kanser riskini artırdığına dair önemli kanıtlar sunuyor.

  • Pestisitlere maruz kalma ile prostat kanseri, bazı lenfoma çeşitleri, lösemi ve meme kanseri arasında güçlü bağlantılar olduğunu gösteren çok sayıda yayın bulunuyor.

  • Pestisitlerden uzak kalmak çok da kolay değil. Böcekleri bitkilerden uzak tutmak için kullanılan bu zehirler, toprağa, suya ve havaya bulaşıyor. Organik olmayan ürünlerde de gıdaların dışında birikenlerden korunmak için önce karbonatlı suda bekletip bu zehirleri çözmek sonra da sirkede bekleterek zararlıların ölmesini sağlamak önemli. Daha önemlisi organik ürünleri tercih etmek ve organik ürün üreticilerini olabildiğince desteklemek. Siz de semtinize yakın organik pazarlardan alışveriş edebilir, küçük ilaçsız üretim yapan kişileri bulup hem onlara destek olabilir hem de kaynağı belirli olan gıdaları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Kaynak : www.zehirsizsofralar.org

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Bu web sitesinde yer alan tüm içerikler, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, tıbbi ya da medikal görüş olarak kabul edilemeyeceği gibi,

herhangi bir rahatsızlığın tedavisine yönelik de değildir.

Herhangi bir rahatsızlığın giderilmesi için doktor ve/veya ilgili konularda tıbbi uzman görüşü alınmalıdır.

bottom of page