Uzun zamandır konuşulan bir konu süt ürünleri. Şimdilerde süt ürünlerinin zararlarından çok bahsediliyor. Eskiden her yerde teşvik edilen süt ve süt ürünleri tüketimi ne oldu da zararlı bir besin haline geldi. Eski sütler ile bugünkü endüstriyel sütler arasında bir fark var mı? Annelerimiz bize her akşam inek sütü içirirken ne oldu da bu kadar tartışmalı bir konu oldu. Tüm bu sorulara cevap olacak bir "Süt Ürünleri" yazı dizisi hazırladım. Gelin süt ürünlerine bu üç bölümden oluşan yazı dizisinde beraber bakalım.
Beslenmemden süt ürünlerini çıkarmam oğlumun bebekliğinde süt ürünleri alerjisiyle başladı. O dönemde vücudumun rahatladığını, sindirim sistemimin ve bağırsaklarımın daha iyi çalıştığını keşfettim ama tam anlamlandıramadım. Yaklaşık 7-8 ay süt ürünü tüketmedikten sonra tekrar ufak ufak yemeye başladığımda vücudumda hissettiğim ağırlığı çok iyi hatırlıyorum ve birden tüm sindirim sistemim durma noktasına gelmişti.
Bu herkes için bu şekilde olmasa da süt ve süt ürünleri, günümüzde endüstriyel yöntemlerin değişmesinin de etkisiyle, geçmişe kıyasla sağlığımız üzerinde farklı etkilere sahip.
Süt ve süt ürünlerinden bahsederken süt ve sütten yapılan her şeyi konuşuyoruz. Burada tereyağı, peynir, yoğurt, ayran, kefir, krema, dondurma da listeye giriyor. Peki süt ürünlerinin sağlığına ne gibi faydaları ve olumsuz etkileri olabilir? Neden bazı durumlarda süt ürünlerini beslenme düzeninden çıkarıyoruz?
Önce Süt ürünleri faydalarına bakalım;
Öncelikle evet yüksek kalsiyum kaynağı, diğer yandan bu kalsiyum bitkisel kaynaklı sütlerde de aynı oranda var. Yeşil yapraklı sebzelerden yeterli miktarda beslenirsen ihtiyacın olan kalsiyumu alabilirsin.
Asıl bilinmeyen kahraman B gurubu vitaminleri; süt ürünleri B grubu vitaminler açısından zengin ve eğer tüketebiliyorsan bunun için tüketilebilirsin
Peki neden süt ürünleriyle aramıza mesafe koyalım?
Süt ürünleri içinde bulunan laktoz (süt şekeri) bazı kişilerde enzim yetersizliği sebebiyle sindirilemiyor ve laktoz intoleransı (sindirim yetersizliği) görülüyor.
Fakat konu laktozla sınırlı değil daha baskın bir etken var. Sütün içinde bulunan Kazein (süt proteini) vücut tarafından tam olarak sindirilemiyor. Vücut sindirmeye çalışırken bağırsaklar zarar görüyor ve sürekli tüketimde hasar kalıcı oluyor. Bu sebeple süt ürünleri vücutta inflamasyona (yangı) sebep oluyor. İki tip Kazein (süt proteini) bulunuyor; A1 ve A2. Kazein A1 daha zararlı ve birçok hastalığı tetikleyen betamorfin özellikli bir yapısı var (peyniri yedikçe yiyesin geliyor). A1 Kazein’in otizm, otoimmün hastalıklar ve nörolojik hastalıklarla ilişkisini ele alan birçok araştırma bulunuyor.
Son konu ise endüstriyel sütlerin içeriği. Geçmişte doğum yapmış ineklerin sütleri kullanılırken bugün hamile ineklerin sütü kullanılıyor. Sütün içerisinde bir ineği büyütmeye yetecek kadar yüksek östrojen hormonu var. Bu hormonlar bizlerde farklı hastalıklara sebep olabiliyor.
Özellikle bağışıklık sistemi hastalığı olanlar için sütün bu etkileri sebebiyle tüketimi önerilmiyor (aynı şekilde gluten’in de benzer etkisi var). Sana dokunmuyorsa sınırlı miktarda tüketebilirsin fakat bilinçli tüketip sağlığını korumakta fayda var.
Devamı Süt Ürünleri Dosyası - 2. Bölüm'de...
Comments