Gluten son dönemde en çok konuşulan konulardan biri oldu ve olmaya devam edecek sanırım.
Ben de beslenmeme dikkat etmediğim dönemlerde ‘evet uzak durmalı ama nasıl olacak?’ dediğim bir konuydu.
Fakat hipotiroid rahatsızlığı olan biri olarak hastalığa sebep olan etkenleri araştırırken yine karşıma gluten çıktı ve bildiğimizin ötesinde gerçeklerle karşılaştım. David Perlmutter’in “Tahıl Beyin” kitabını okuduğumda ise Alzheimer ve Otizm gibi tanıların arkasında da Gluten olduğunu öğrendim. Böyle bakınca ne kadar büyük bir konu değil mi? Peki neden bunu bilmiyoruz ve sürekli Gluten’e maruz kalıyoruz? Çünkü bunun arkasında dev bir gıda endüstrisi var. Üç bölümde anlatacağım bir Gluten dosyası hazırladım, herkesle bu konunun önemini paylaşmak istiyorum. Bu bölümde “Gluten nedir?” kısaca ele alalım.
Gluten nedir?
Gluten özellikle buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur.
Dil kökeni İngilizcede ‘Glue’ yani yapıştırmaktan gelir.
Krakerlerin, pastane ürünlerinin ve pizza hamuru gibi hamur işlerinin yapılması için unu bir arada tutar. Kısaca kıvam vericidir, gıda endüstrisinde jelatine eşdeğerdir.
Dünyanın en çok kullanılan katkı maddelerinden biridir.
Sadece işlenmiş gıdalarda değil, şampuan, krem, maskara gibi kişisel bakım ürünlerinde ve nerdeyse tüm paketli gıdalarda bulunur.
Çölyak hastaları yüksek derecede alerji sebebiyle ömür boyu tüketemez. Bununla beraber çoğu zaman alerji testlerinde çıkmayan bir şekilde çoğu insanın hassasiyet veya intoleransı olabilir.
İçeriğindeki Gliadin sindirime uygun bir protein olmadığından bağırsak geçirgenliğine sebep olur ve bağışıklık sistemini uyarır.
Simit, börek veya kruvasan yediğinizde daha mutlu hissediyorsanız, glutenin çözünerek beyindeki morfin reseptörlerine bağlanmasıyla gerçekleşiyor. Eskiden de annelerimiz yiyordu diyorsanız, bugün gıda endüstrisi bu ürünü maliyet düşürücü ve kıvam arttırıcı olarak abartmış durumda, dolayısıyla çok sık maruz kalıyoruz. Eğer sebepsiz baş ağrıları, halsizlik, yorgunluk gibi şikayetleriniz varsa gıda intoleransı yüzünden olabilir. Tamamen hayatınızdan çıkarmak günümüz dünyasında farklı hassasiyetlere sebep olabilir fakat çok kısıtlayarak daha sağlıklı olabilirsiniz.
Devamı Gluten Dosyası - 2.Bölüm'de...
Comments