top of page
Yazarın fotoğrafıAnıl Turpçu

Bir FT Koçu olarak Benim Beslenme Düzenim

Bugün bana en çok gelen kendi beslenmemle ilgili yazmak istedim. Başlarken yine dünyadaki her bir bireyin farklı bir genetik yapısı, beden yapısı, yaşam hikâyesi ve metabolizması olduğunu ve bu bilgilerin bir tavsiye niteliği taşınmadığını hatırlayalım. Bana uyan size uymayabilir, bana iyi gelen size gelmeyebilir veya tam tersi. Bununla beraber Fonksiyonel Tıpta uygulattığımız 7 temel beslenme planı var ve sınırları çok belli, bu planlar dünyada yaşanan birçok kronik rahatsızlıkta iyi geldiği kanıtlanmış planlar. Bunların dışında kafamıza göre bir plan uygulamıyoruz, kronik bir durum veya hastalık varsa mutlaka doktor eşliğinde ilerliyoruz.

Gelelim benim yediklerime. Bu hafta çok sevdiğim arkadaşlarımla akşam yemeğine çıktık. Sofradaki her şeyden yedim, sadece ekmek yemedim. Çok sevdiğim bir arkadaşım şoklar içinde beni izledi, “Aaa demek sen de glutenli ürünler yiyorsun, ben de böyle sağlıklı beslenirim o zaman” diye bana takıldı.

Ben de ona şöyle cevap verdim; “Çok sevdiğim arkadaşlarımla, çok sevdiğim bir restorana 2 sene sonra gelmişken bunun hesabını yapmıyorum”. Bana neyin iyi gelip neyin gelmediğini biliyorum ve bundan sonra kendi düzenime dönebilirim. Ve kesinlikle hayatımı böyle yaşıyorum; %80 sağlıklı %20 diğerleri, gayet yeterli. Çok ciddi bir kronik rahatsızlığım olmadığı için ayda yılda bir gittiğim keyifli bir ortamda çok dikkatli davranmamayı seçiyorum. Bu SEÇİM BANA AİT, bilinçli olarak böyle davrandım o gün. Başka bir gün bedenimin ihtiyacına göre uzun açlıkta olup bir şey yememeyi de seçebilirim. Benim için bedenimin söyledikleri esastır ve herkes için bunu tavsiye ederim.


Gelelim beslenme düzenime. Hipotirodim var ve otoimmün bir rahatsızlık. Bu tür bağışıklık sistemi rahatsızlıklarında Gluten ve Süt ürünleri bağışıklığı iyice uyardığı için önerilmez, zaten yediğim zaman hemen kabızlık, gaz, şişkinlik başlıyor. Ben de genel olarak bunları tüketmiyorum, bununla beraber 10 günde bir gluten içeren, faydasız beyaz ekmek değil de gerçekten çok sevdiğim bir şeyi yemekte kendimi serbest bırakıyorum.


Süt ürünleri yıllardır vazgeçilmezimdi, fakat bu süreçte daha bilgilendikçe beslenmemden büyük oranda çıkardım, yine belki haftada bir bir iki dilim peynir veya iki kaşık ev yoğurdu yiyorum. Bunların da markette gördüğünüz E kodlu bir sürü katkı içeren ürünler değil de, mera hayvanlarından gelen organik üretim yapan yerlerden temin ediyorum.


Tatlı seven bir insanım. Bu isteğimi dengelemek için birincisi beslenmemde protein ve lif oranını her zaman arttıracak şekilde menülerimi düzenliyorum. Arada keyif olsun diye kendime rafine şeker alternatifi ürünler yapıyorum. Yine de şeker bir bağımlılık ve her türlüsü vücudumuza çok zarar veriyor. Bunu bilerek daha masum alternatiflerde de dikkatli davranıyorum. Çok sevdiğim bir tatlı gördüğümde de yiyorum arkadaşlar; ayda yılda bir abartmadan.


Gelelim DAHA KRİTİK KONULARA; her zaman DÜZENLİ SPOR yapıyorum. Her hafta aynı sayıda olmasa da en azından 2 gün HIIT veya kas çalışıyorum. 3 gün yoga ve 1-2 gün yürüyüş yapıyorum. Buna ek olarak her gün MEDİTASYON yapıyorum ve YAPTIĞIM İŞİ SEVİYORUM. Yine de benim de çok stresli zamanlarım oluyor; hem işimi yönetirken hem eğitimlerle gece gündüz yoğun bir tempom var. STRESİMİN FARKINDAYIM ve yönetmeye çalışıyorum.


Bunların hepsinin beslenmeye ve olaylara toleransınız konusunda çok çok etkisi var. Yani “Her istediğimi yiyorum ama hiç hareket etmiyorum, çok da yoğun ve stresli çalışıyorum, kendime vakit ayıramıyorum” diyorsanız; BİR DURUN VE KENDİNİZE BAKIN. Bu böyle gitmez, bu düzen sürdürülebilir değil, siz sürdürseniz de bedeniniz sürdürmez.


İşin özü beni dışarıda kebapçıda, balıkçıda görürseniz şaşırmayın:) Her insan gibiyim ve dengeli olmaya çalışıyorum. Siz de kendi dengenizi bulmak için bugün bir adım atın. Eğer tek başına yapamıyorum diyorsanız; Sağlıklı Küçük Adımlar Online Takipli Grup Programım veya Bireysel Danışmanlık için bana sitenin iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz. Sağlığını Keşfedenler bölümünde bireysel ve grup danışanlarımın hayatında nasıl değişiklikler yaptığını görebilirsiniz. Kendi dengenizi bulmanız dileğiyle.


* Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbir şekilde sağlık tavsiyesi içermemektedir. Bu yazı dolayısıyla okuyucularda oluşabilecek sağlık sorunlarından Anıl Turpçu hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Okuyucular bu yazının içeriğiyle ilgili kendi sağlık durumlarına göre doktorlarına danışmadan herhangi bir eylemde bulunmamalıdır. Sağlığınızla ilgili her türlü konuda doktorunuza danışmanız gerekmektedir.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Bu web sitesinde yer alan tüm içerikler, yalnızca bilgilendirme amaçlı olup, tıbbi ya da medikal görüş olarak kabul edilemeyeceği gibi,

herhangi bir rahatsızlığın tedavisine yönelik de değildir.

Herhangi bir rahatsızlığın giderilmesi için doktor ve/veya ilgili konularda tıbbi uzman görüşü alınmalıdır.

bottom of page